ATELIERUL BUNELOR MANIERE

Luni, 04.03.2019, Consiliul de Etică, în componența Haralampie Daniăli,Trifan Valentina, Dunas Rodica, au antrenat cadrele didactice din instituție în activitatea ,,ATELIERUL BUNELOR MANIERE". Prin intermediul tehnicii interactive ,,DISCUȚIE PANEL" , au fost abordate un șir de probleme referitor la etica profesională-relațională.

Primăvară bun sosit.

O poveste legată de Mărţişor spune că Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată frumoasă, pe care un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul său, astfel că lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a învins zmeul în luptă şi a eliberat fata, care s-a urcat înapoi pe Cer în chip de Soare. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, însă nimeni nu şi-a amintit de tânărul luptător care zăcea în palatul zmeului, după luptele grele ce le dusese. Sângele cald al tânărului s-a scurs pe zăpadă, până când el a rămas fără suflare, iar în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii. La români, mărţişorul, ca obiect simbolic, este corelat şi cu Dochia, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie. Cercetătorul Ion Ghinoiu spune despre şnurul de mărţişor că este o funie a timpului, de 365 sau 366 de zile, toarsă de însăşi legendara Dochie, în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.

Totalurele decadei meseriilor

În perioada 11.02.2019-22.02.2019 în instituție s-a desfășurat decada meseriilor. Elevii au fost antrenați în probe teoretice și practice. În activitățile decadei au fost antrenate toate grupele de elevi , dar doar 12 elevi au fost menționați și premiați pentru succesele obținute.

Grigore Vieru - poet cu glas de veșnicie

La ce-a de 84 aniversare din ziua naşterii, a regretatului poet Grigore Vieru, în incinta bibliotecii şcolare, a avut loc un recital de poezii cu genericul ,,Grigore Vieru - poet cu glas de veșnicie". Activitatea a fost organizată de către bibliotecara Zinaida Marineac.Drept omagiul elevii au recitat poezii şi au cîntat cîntece pe versurile marelui poet. S-au evidențiat elevi din gr. 12 de la meseria BRUTAR-COFETAR.

De DRAGOBETE - ,,Doi într-un fotoliu"

Activitatea extracurs ,,Doi într-un fotoliu" a fost organizată de pedagogul social Nadejda Caranfil cu ocazia DRAGOBETELOR pe data de 19.02.2019. Au participat patru perechi de adolescenți care și-au demonstrat măiestria artistică. Pe locul întâi s-a plasat perechia Dumitru Popa și Adriana Tăbăcaru. Felicitări!

DECADA MESERIILOR-2019

Pe data de 11.02.2019 a fost dat start ,,Decadei meseriilor". Pe parcursul a zece zile elevii școlii vor fi antrenați în diverse activități extracuriculare ce vor evedenția pe cei mai buni în meserie la probele teoretice, practice și artistice. Totalurile vor fi anunțate pe 26.02.2019. Poze de la decadă pot fi privite în secțiunea ,,GALERIE"

Târgul ideilor de afaceri

Nu contează ce job ai. Indiferent cât de satisfăcător ar fi acesta, atât din punct de vedere profesional, cât și material, majoritatea persoanelor sunt în căutarea continuă a acelei idei de afaceri, care să îi ajute să devină independenți financiar și, eventual, să poată într-un final să aibă un venit pasiv suficient de mare, încât să nu mai fie nevoie să se trezească dimineața pentru a merge la job-ul full-time. Pe data de 07.02.2019, profesoara la disciplina Bazele antreprenoriatului, Olga Malear a oganizat ,,Târgul ideilor de afaceri". la care au participat nouă elevi din grupele absolvente ce studiază disciplină. Elevii au venit cu idei de afaceri ingenioase care sunt aplicabile în practică. Le dorim succese în realizarea planului de afaceri.

Colind pentru Eminescu

Semestrul II, a.ș. 2018-2019 în Școala Profesională nr.1, or.Cahul s-a început cu Eminescu. Suntem la a VIII-a ediție a Medalionului literar „Colind pentru Eminescu”. Proiectul educațional a implicat un număr mare de elevi. Au elaborat Postere, desene inspirate din creația “Poetului Nepereche”. În biblioteca școlii, s-a făcut un popas deosebit, cu un recital din opera „Luceafărului poeziei noastre”. Activitatea extracurs a fost organizată de profesoara de limbă română Anna Chiricuță.

Festivalul ,,Florile dalbe"

Odată cu Sărbătorile de Iarnă asistăm la cele mai frumoase tradiţii româneşti. Iarna se ţin obiceiuri şi datini populare, ce provin din trecut, dar continuă şi în ziua de azi. Astfel, pe data de 19.12.2018 a avut loc festivalul tradițiilor de iarnă ,,Florile dalbe" în Școala Profesională nr.1, or. Cahul. Toate grupele de elevi au prezentat numere artistice ce valorifică bogația culturală a neamului din sudul republicii.

SEMINAR METODOLOGIC

Seminarul metodologic ,,Stop violența în școală și societate"(12.12.2018) , organizat pentru cadrele didactice de către psihologul școlar Marcela Miron, a avut drept obiectiv instruirea continuă a cadrelor didactice cu tehnicile și metodele de identificare, monitorizare, combatere, diminuare și sesizare a cazurilor de violență în școală și societate.