ULTIMELE NOUTĂȚI

Formarea continuă a cadrelor didactice

La momentul actual este necesară o formare multiplă a cadrelor didactice pentru a răspunde la nevoile concrete , adesea foarte diverse a unei societăți în continuă dezvoltare, bazate pe cunoaștere. Instituția noastră organizează diverse activități în vederea formării profesionale continuă a cadrelor didactice. Astfel,în perioada 30 aprilie – 1 mai 2019, 27 de cadre didactice al ȘP nr. 1, mun. Cahul au beneficiat de cursul tematic de perfecționare PSIHOPEDAGOGIE, inclusiv „Dezvoltarea creativității pedagogice;Metodologia evaluării; Managementul proiectelor(elevi)” realizat în cadrul programului de formare profesională continuă al Centrului Educațional PRO Didactica cu care instituția noastră colaborează cu succes.

Acreditarea programelor de studii

Astăzi, 05.04.2019, s-a încheiat vizita de evaluare externă a echipei de evaluatori externi ai #ANACEC la Școala Profesională nr. 1, din or. Cahul. Vizita, care a durat 3 zile, a avut drept scop acreditarea următoarelor programelor de studii: ☑️ Controlor produse alimentare; ☑️ Cofetar; ☑️ Bucătar.

Școala Profesională nr.1, or. Cahul și proiectul CONSEPT IV

Pe data de 29 Martie 2019, la Departamentul de Formare Continuă de la UTM, s-a desfășurat atelierul de Planificare al activităților proiectului CONSEPT pentru anul 2019, cu participarea reprezentanților din 15 instituții - partenere beneficiare ale proiectului. Instituția noastră este una din școlile partenere a proiectului CONSEPT mai bine de 10 ani. În cadrul atelierului s-a prezentat fiecare componentă a proiectului în parte și anume: formarea continuă a cadrelor didactice, dezvoltarea organizațională; utilizarea mijloacelor media în învățare; evaluare și calificări; infrastructură;participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor. În încheierea activității directorul școlii a semnat Acordul de colaborare . Proiectul Consolidarea Sistemului de Educație Profesională Tehnică în Republica Moldova – CONSEPT este finanțat de Fundația „Liechtenstein Development Service (LED)”.

TRAINING- FACTORII ECHILIBRULUI EMOȚIONAL

La data de 28 martie, cadrele didactice din instituție, au fost antrenate în trainingul ,,FACTORII ECHILIBRULUI EMOȚIONAL" , realizat de psihologul școlar Marcela Miron. Prin intermediul activităților practice, exercițiilor intuitive, jocurilor didactice și a testelor de personalitate, pedagogii au însușit tehnicile de menținere a echilibrului emoțional.

Simularea examenelor de calificare

Simularea examenului de calificare este un exercițiu pentru susținerea cu succes a probei profesionale.Astăzi, 28.03.19, elevii grupei 33, de la meseria ,,Bucătar-chelner” au susținut proba teoretică, au realizat proba practică în calitate de bucătar, apoi în calitate de chelner. Succese la examenele de calificare!

FELICITARE DE 8 MARTIE

Stimate Doamne și Domnișoare! Pentru că sunteţi cele care înseninează zilele bărbaţilor, pentru că sunteţi cele care suflaţi dragoste peste orice faceţi voi şi familia voastră, cele care, numai când priviţi către copiii voştri, daţi lumii mai multă frumuseţe, cele care găsesc în fiecare zi timp pentru orice problemă şi orice nevoie a celor dragi, pentru că, deşi vă mai plângeţi câteodată, o luaţi de la capăt în fiecare zi, mai puternice şi mai hotărâte, pentru că sufletul vostru ştie ce e iubirea, cum se dăruieşte şi cum se primeşte ea… şi pentru tot ceea ce reprezentaţi, pentru voi timpul se opreşte puţin în loc la fiecare început de primăvară, să vă aducă un omagiu.Fiți sănătoase,iubite și fericite!

FIINȚA MAMEI ÎN SUFLETELE NOASTRE

În cadrul activității extrașcolare cu genericul "FIINȚA MAMEI ÎN SUFLETELE NOASTRE", desfășurată pe data de 5 martie, în căminul nr.1, a fost elogiată ființa mamei prin cântec, recital de poezie si dedicații. Îndrumate de pedagogul social, Roșca Tatiana, elevele au reușit să sensibilizeze publicul prin cuvintele pline de emoții și dragoste dedicate celei mai importante ființe din viața fiecărui om - MAMA!

Activitate de psihoprofilaxie Cyber-bullying

La data de 5 martie curent, psihologul școlar, Miron Marcela, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Cahul, reprezentant - Carp Natalia, a organizat activitatea de profilaxie "CYBER-BULLYING - Hărțuire online". În cadrul discuției, au fost informați 85 de elevi despre riscurile și consecințele expunerii online a datelor cu caracter personal și stabilirea relațiilor cu persoane necunoscute in mediul online.

ATELIERUL BUNELOR MANIERE

Luni, 04.03.2019, Consiliul de Etică, în componența Haralampie Daniăli,Trifan Valentina, Dunas Rodica, au antrenat cadrele didactice din instituție în activitatea ,,ATELIERUL BUNELOR MANIERE". Prin intermediul tehnicii interactive ,,DISCUȚIE PANEL" , au fost abordate un șir de probleme referitor la etica profesională-relațională.

Primăvară bun sosit.

O poveste legată de Mărţişor spune că Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată frumoasă, pe care un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul său, astfel că lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a învins zmeul în luptă şi a eliberat fata, care s-a urcat înapoi pe Cer în chip de Soare. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, însă nimeni nu şi-a amintit de tânărul luptător care zăcea în palatul zmeului, după luptele grele ce le dusese. Sângele cald al tânărului s-a scurs pe zăpadă, până când el a rămas fără suflare, iar în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii. La români, mărţişorul, ca obiect simbolic, este corelat şi cu Dochia, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie. Cercetătorul Ion Ghinoiu spune despre şnurul de mărţişor că este o funie a timpului, de 365 sau 366 de zile, toarsă de însăşi legendara Dochie, în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.